Saturday, January 26, 2013

Kar serpistirdi New York'a ve Firindan taze taze..


Bir hafta suren dondurucu soguklardan sonra dun aksam yagan karla hava biraz kirildi, oyle soguktu ki -22 lere kadar dustu, Ahrar'i okula birakirken iki sefer yurumek zorunda kaldik  elimin soguyun siddetinden acidigini yandigini hatirliyorum.

Yagan kar azdi ama kosede kiyida parkta bulduklarimizla oynadik :)


IMG_9070


IMG_9061

IMG_9069

Kimseler yurumeden ben yurudum :)


IMG_8953

Gecen hafta aldigim Bugday ciminin suyunu sIktim mutfak robotunda, portakal suyu ile karistirdim icirdim cocuklara,Ahrar okjijen iciyorum diyerek icti de Mirzahan kardesi kadar hevesli degildi :)

PicMonkey Collage

Kandil gunu iftar menumuz ev yapimi hamburger, krem karamel ve kandil icin hazirlanmis cikolatali cileklerdi.


ekmek

Bu aralar mutfaktan cikmama sebebim bu ekmekler, her gun  yeni bir ekmek deniyorum:), firindan cikmis sicacik taze ve evi saran muhtesem kokular esliginde kahvaltilarimizi yapiyoruz, kahvalti disinda diger ogunlerde ekmek yenmez bizim evde.

Eksi mayali  ekmegime kavusmak icin sabir ve uzunca bir sure gerekti, eksi maya kendi mayanizi cevredeki bakteri ve mantarlarin yardimiyla kendiniz  uretmek demek, dedigim gibi sabir isteyen bir olay, ben ucuncu denememde kavustum mayama :), tum eksi maya yapimi tariflerini okudum, ihtiyaciniz olan seyler organik un, tahta kasik ve sise suyu bolca sabir, nasil yaptigimi anlatayim fikir olsun denemek isteyenlere,ilk gun cam saklama kabinin icinde  yarim cay  bardagi organik beyaz un ve yarim cay bardagi sise suyunu koydum tahta kasikla karistirdim, bu cok onemli asla metal olmayacak hatta bir tahta kasigimi sirf maya karistirmak icin kullandim, kapagi uzerine yerlestirdim tam kapatmadim, bu kisimda cok onemli bakterilerle tanismasi lazim cunku, sabah aksam besleyecegimiz icin saatleri aklimizda tutmamiz lazim, mesela her aksam 9 da ve sabah 9 da ayni olculerle beslememiz gerekiyor (  benim beslemeyi unuttugum ve saatini gecirdigim gunlerde oldu, ilk denememde cok dakiktim mesela ama olmadi , ucuncude fazla rahattim oldu :), 5 gun boyunca ayni olculerle besledim, bir sitede ucuncu gun miktari arttirabilirsiniz diyordu 1 cay bardagina cikardim , 6. gun mayam tuttu, sonra buzdolabina kaldirdim haftada iki kere ayni olculerle besliyorum, iki defa eksi mayali ekmek denemem oldu ekmek makinesinde ama disi cok sert oldu, ucuncusunde firinda yaptim, tam istedigimiz tat ve dokudaydi.



dilim

naan

Hint pidesi ( Naan) sevdigimiz bir ekmek cesidi, evde denedim cok lezzetli oldular, ekmeklerin sicakkenki lezzetini bir daha yakalamak cok zor.Tarif 40firinekmek'ten yine

Hamurunu ekmek makinesinde yaptim, 3 bardak beyaz unu, yarim tatli kasigi kabartma tozunu, bir tatli kasigi mayayi bir kapta karistiralim sonra bir adet cirpilmis yumurta, iki corba kasigi yogurt, iki corba kasigi sut, iki corba kasigi zeytinyagini ve 1/4 bardak suyu ekleyerek oldukca yumusak ele yapisan bir hamur yapalim, un olcusu degisebilir, siz ayarlarsiniz yaparken.Iki saat agzi kapali bir kapta mayalanmasi icin bekletelim sonra hamuru unlanmis tezgaha alip bezelere ayiralim, elimizle yuvarlak sekil verelim,elimizle hafifce bastiralim, unlanmis tepsiye koyup  rengi degisene kadar pisirelim(350 fah pisirdim)



helva1

Bu kaymakli irmik helvasinida yemek dergilerinin birinde gormustum, fikir olsun diye paylasiyorum, bomba bir tatli :) irmik helvasi pistikten sonra iliyinca bir kasenin yarisina irmik helvasi koyulur arasina kaymak surulur tekrar irmik helvasi ile kapatilir uzeri, ters cevirilir servis yapilir, yedikten sonra Brkyln koprusu uzerinde bir kac tur yurunur :))

 Bu hafta davet yonunden cok bereketliyim, persembe haric her gun bir arkadastayim :)



12 comments:

Dilek said...

yaaa biz daha doğru düzgün kar göremedik ankarada sabırsızlıkla bekliyorum lapa lapa kar yağmasını,güzel olan her şey niye bu kadar kalori içermek zorunda ki,her şey nefis görünüyor çileklere bayıldım çookk romantik..
Dilek...

aylin said...

Karda yürüdüğün fotograf varya harika zaten bütün fotograflar birbirinden harika :)
İrmik helvası bayılırım :) ellerine saglik

Deli Anne said...

irmik helvasına dondurma da pek yakışıyor hatta benim meraklı ve yemeksever kocam bizzat denedi, çok başarılıydı:)

ve azmine ve yemek şevkine hayranım Şeymam:)

Aslı said...

Kardaki ayak izleri ne güzel, kimse basmadan tertemizken yürümek.

Valla Şeyma her tarifin ve fotoğraflaman çok güzel. Özellikle irmik helvasına bayıldım. Ellerine sağlık.

ikibocekbircicek said...

Pasta kursundaki arkadaşlarda da sürekli ekşi maya telaşı sürekli bu konu .... Demek böle guzel ekmekler için şart.....

büşra said...

helvanın sunumu harika olmuş, ekmeklere bayıldım, fotoğraflara da keza. yine harikasın vesselam :)

hayat simdi guzel.. said...

kendimi becerikli sanirdim,ama seni takip ettikce kendi gozumden dusuyorum yahuuu:))bence yemek bloguna geciver,sunum ve cekimler guzel....ellerine saglik...

www.entelkedi.com said...

manzara harika ekmekler muhteşem:)
özledim amerikayı! :)

Aygül said...

Seymam supersin valla:)) eksi mayayi denemek isterim bir ara sabrim tavan yaptiginda:))) ellerine saglik

biricik huzur said...

manzaralar her zamanki gibi süper.. ekmekle tatlı da tam yemelik:)) miiiss gibi görünüyooo:)

Mutfak dili said...

Bu ekmek yapimin o kadar hosuma gidiyor ki. Masallah. Azimli sabirli yetenekli arkadas..
O kardan biraz da bize yagsa sevinirim cocuk gibi. Yok bizde artik yaz gelmeye basladi ..

Enoch and Beulah said...

Ekmek oyle guzel gorunuyor ki , uzerine tereyagi surulmus hayal ediyorum onu suan :)